Az 1980-as évek divatja ikonikus és feltűnő volt, és jelentős hatással volt a kortárs stílusra. Az évtizedben a szabadság, a kreativitás és az expresszió jegyében a divat folyamatosan változott, és az emberek merész, extravagáns öltözékekkel kifejezték egyéniségüket. Ebben az írásban felfedezzük az 1980-as évek divatjának kulisszatitkait, ikonikus ruhadarabjait és inspirációját a mai retró divatban.

Forrás: Retropond

A divat története az 1980-as években

Az 1980-as évek divatja a múlt század egyik legismertebb és legfelismerhetőbb stílusának számít. Az évtized jellegzetessége volt a bátorság és a túlzás. Az emberek szívesen viseltek élénk színeket, nagy vállbetéteket, csillogó anyagokat és futurisztikus mintákat.

Forrás: Good Houskeeping

Női divat az 1980-as években

A ‘80-as évek ruhái és a  kiegészítők

Az 1980-as évek női divatját jellemezte az oversized blúzok, a mini szoknyák, és az izgalmas anyagok. A csillogó és flitteres estélyi ruhák is nagy népszerűségnek örvendtek.

Hajtrendek – az 1980-as évek frizurái

A hajtrendek között domináltak a nagy, buja fürtök és a hajban viselt színes szalagok, masnik.

Forrás: billieraedissertation

Smink és kozmetikumok

A smink az 1980-as években erőteljes volt, a hangsúly a szemekre helyeződött. A neon színű szemhéjpúdereket és a feltűnő szemceruzákat gyakran alkalmazták.

Népszerű magyar kozmetikumok az 1980-as években

Forrás: Nouvelle Gamine

Férfi divat az 1980-as években

Öltözködési stílus

Az 1980-as évek férfi divatját a laza szabású zakók és a színes farmerok uralta. A nyakkendők elképesztő színekben és mintákban jelentek meg.

Forrás: The Vou

Az 1980-as évek laza rockos punkos stílusa – amit a kortárs zenei műfajok képviselői diktáltak.

1980-as évek férfi frizurái

Természetesen nem egy stílus uralta a ‘80-as évek frizuradivatja a férfiaknál sem, de ha nézünk korabeli képeket, filmeket, vagy csak egyszerűen visszaemlékszünk a korra, akkor eszünkbe juthat, hogy a legnagyobb problémát a lapos, vékonyszálú haj jelentette, amit a fiúk és férfiak számos módon igyekeztek ellensúlyozni. Divat volt a dauer, a nagy volumenű dús hajzat. Divatba Jött a zselével feltüsizett frizura is, illetve a kakastaréj, amit zselé mellett (helyett) nyers tojásfehérjével és színes festékekkel igyekeztek megvalósítani a punk stílus kedvelői.

Forrás: Retro Pond

Kiegészítők a ’80-as években

A férfiak is előszeretettel viseltek csuklópántokat, sálakat és pilóta napszemüveget, “hasitasit”, valamint a fiatalok körében rendkívül népszerűek voltak a kitűzők is.

Divatikonok az 1980-as években

Madonna – lázadó stílus

Madonna az 1980-as évek egyik legnagyobb divatikonja volt. Az énekesnő merész, provokatív öltözékeivel és a különleges frizuráival sokakat inspirált.

Michael Jackson – az évtized egyik legbefolyásosabb csillaga

Michael Jackson zenéje, tánca és stílusa is forradalmi volt az évtizedben. A farmer dzsekik, a flitteres zakók és a fekete bőrruhák fehér zoknival mind egyedi divatot teremtettek.

Diana hercegnő – báj és elegancia

A hercegné stílusa elegáns és klasszikus volt, ugyanakkor képes volt trendeket is teremteni. Ikonikus megjelenései ma is hatással vannak a divat világára.

Az 1980-as évek divatának hatása a kortárs divatra

Az 1980-as évek divatja hatalmas hatással volt a mai divatvilágra. Sok kortárs divatmárka inspirációt merít az évtized extravagáns stílusából.

Forrás: Vogue

Az 1980-as évek divatja maradandó hatást gyakorolt a divatvilágra. Az ikonikus stílus, az extravagancia és a merész öltözködés mindmáig inspirálja a tervezőket és az embereket egyaránt.

Gyakori kérdések az 1980-as évek divatjával kapcsolatban

  • Miért voltak olyan népszerűek az oversized blúzok az 1980-as években?
    • Az oversized blúzok kényelmesek voltak viselni és lehetőséget adtak a kreatív rétegzésre, ami az évtized stílusának egyik kulcsa volt.
  • Melyik divatikon inspirálta leginkább az 1980-as évek női stílusát?
    • Madonna ikonikus öltözékei és merész megjelenése nagy hatással volt az 1980-as évek női divatjára.
  • Melyek voltak az 1980-as évek férfi frizuratrendjei?
    • Az 1980-as években népszerűek voltak a hosszabb hajtincsek, a dauer, a dús frizura
  • Hogyan alkalmazzuk az 1980-as évek stílusát a mindennapi öltözködésben?
    • Az 1980-as évek stílusát mai szemmel interpretálva érdemes kiegészíteni modern ruhadarabokkal, hogy kifinomult és egyedi megjelenést érjünk el.
  • Melyek voltak az 1980-as évek divatjának jellegzetes színei?
    • Az évtized divatját a neon és élénk színek, valamint az állatos minták és geometriai formák uralják.